Hoe maakt men groene thee ?

Gepubliceerd op 7 mei 2022 om 10:03
Groene thee hoe maken ze dat , hier lung ching Hoe maken ze groene thee ?

Alles wat u wou weten over groene thee 

De plant

Groene en zwarte thee zijn afkomstig van dezelfde plantensoort; de Camellia sinensis. De selectie voor groene thee gebeurt door de keuze van de cultivar en de wijze waarop men de thee verwerkt. Voor groene thee zal men meestal Camelia Sinensis Sinensis als startpunt nemen, dit is een, in de Chinese provincie Yunnan ontstane, inheemse plant met een kleiner blad. De plant heeft een goede weerstand tegen koude en groeit ook in bergachtige gebieden, daardoor ziet men tegenwoordig, ook in India, Sri Lanka, Taiwan, Bangladesh, Nieuw-Zeeland en Hawaii, honderden cultivars en hybriden die uit de Camellia sinensis plant zijn ontstaan. 

Geschiedenis 

Er is de populaire legende van Shennong de keizer van China die rond 2737 voor Christus thee ontdekte toen theeblaadjes zijn kopje gekookt water vielen.

Anderen enken aan boeddhisten rond 500 voor Christus als ontdekkers van thee. De gewoonte van de monniken om thee 

te drinken voor lichamelijke verfrissing, meditatie en als vervanging voor alcohol ontwikkelde zich tot een spirituele en sociale praktijk die zich over heel China verspreidde.

In Japan zou groene thee rond 1190 in Japan populair gemaakt zijn door Eisai, een jonge zenpriester die de boeddhistische kloosters van China bezocht en terugkeerde naar Japan met theeplantzaden en -struiken. Hij maakte van thee een populair meditatieritueel en verspreidde het drinken van thee in Japan. 

De eerste vermeldingen in het westen vinden we in 1559, dan schrijft Giambattista Ramusio het reisverhaal van een Perzische koopman die tijdens een bezoek aan China de "Chiai Catai"leerde kennen. Na het midden van de zestiende eeuw zijn het Portugese en Italiaanse geestelijken die hun ervaringen met thee in China en Japan delen. Pas in de 17e eeuw komen er grotere hoeveelheden thee naar Europa en vanaf de 18e eeuw gaat de beroemde VOC de thee rechtstreeks uit China importeren.

Welke soorten groene thee zijn er?

Niet alle groen thee smaakt hetzelfde, ook al ligt dezelfde plantensoort aan de basis.

De meest populaire soorten groene thee komen uit plaatsen waar de thee is ontstaan: China en Japan. Andere landen die groene thee produceren, nemen meestal stijlen uit China of Japan over.

Veel hangt, net als bij wijnen, af van het terroir dat een invloed heeft door de ondergrond van bijvoorbeeld kalksteen of zandgrond. Daarnaast hebben ook naburige planten een invloed op de thee, denk aan de beroemde Pi Lo Shun die in een vallei met mist en bloesems groeit. De teler maakt zijn eigen keuzes door de wijze van snoeien, de periode waarin hij plukt en de manier waarop hij plukt. Tenslotte is er de wijze waarop men de thee verwerkt. 

Thee productie - Verwelken

Hierbij laat men het % vocht in de thee verminderen 

Het doel van verwelken is om het vochtgehalte in de bladeren te verminderen en de smaakstoffen te laten ontwikkelen.

Hoewel het buiten kan worden gedaan, vindt gecontroleerde verwelking meestal binnenshuis plaats. Vers geplukte bladeren worden in een reeks troggen neergelegd en onderworpen aan hete lucht die van onder de troggen wordt geperst. Tijdens het verwelken daalt het vochtgehalte in het blad, waardoor het blad er slap en zacht genoeg uitziet om te rollen.

Bovendien beginnen de vluchtige stoffen in het blad, waaronder het cafeïnegehalte en de smaken, te intensiveren. Een korte verwelking zorgt ervoor dat de bladeren een groenachtig uiterlijk en grasachtige smaken behouden, terwijl een langere verwelking het blad donkerder maakt en de aromatische verbindingen intensiveert.

Soorten groene thee

Thee productie - Fixeren

Hierdoor stopt men de werking van de enzymen

Fixing verwijst naar het proces waarbij enzymatisch bruin worden van de verwelkte bladeren wordt gecontroleerd door de toepassing van warmte.

Er wordt aangenomen dat hoe langer het duurt om de bladeren te fixeren, hoe aromatischer de thee zal zijn.

Het fixeren gebeurt door middel van stomen, bakken in de pan, bakken of met behulp van verwarmde tuimelaars. Toepassing van stoom verwarmt de bladeren sneller dan in de pan, waardoor gestoomde thee 'groen' en plantaardig smaakt terwijl de in de pan gebakken thee lekker geroosterd smaakt.

Deze procedure wordt uitgevoerd voor groene thee en gele thee. 

Thee productie - Rollen en vormen 

Hierdoor komen de smaakstoffen vrij 

Hierbij geeft men de thee ook zijn specifieke vorm deze vorm kan anders zijn voor ieder thee type

Rollen houdt in dat de verwerkte bladeren in een strakke vorm worden gevormd.

Bij deze procedure worden verwelkte/vaste bladeren voorzichtig opgerold en, afhankelijk van de stijl, worden ze gevormd om er stug, gekneed of als strak opgerolde korrels uit te zien.

Tijdens de rollende actie hebben essentiële oliën en sap de neiging om uit de bladeren te sijpelen, waardoor de smaak verder wordt geïntensiveerd.

Hoe strakker de bladeren worden opgerold, hoe langer ze hun versheid behouden.

Thee productie - Drogen

Om de thee vochtvrij te houden, worden ze in verschillende productiestadia gedroogd. Drogen versterkt de smaak van thee en zorgt voor een lange houdbaarheid.

Door het drogen wordt het vochtgehalte van de thee ook verlaagd tot minder dan 1%.

Om de bladeren te drogen, worden ze gebakken of geroosterd bij een lage temperatuur gedurende een gecontroleerde periode, meestal in een oven op industriële schaal.

Types groene thee 

De Chinese groene thee stijl - in de pan gebakken

De Chinese stijl van groene thee kenmerkt zich door het wokken, waarbij men theebladeren verwarmd in een mand of pan om het oxidatieproces te stoppen.

De smaak kan sterk variëren afhankelijk van de wijze waarop men de thee verwarmt, maar over het algemeen krijgt een gewokte  Chinese groene thee een geel- tot donkergroene kleur en geeft een grasachtige, aardse, geroosterde smaak.

Populaire Chinese groene theesoorten zijn:

Lung Ching, met een plat, zwaardvormig uitzicht en een geroosterde smaak die uniek is.
Gunpowder, Buskruit: die men verhit in een geperforeerde metalen trommel. De gunpowder thee kreeg zijn naam door de vorm van het afgewerkte blad, deze thee vormt de basis van de befaamde groene muntthee.

Japanse groene thee - gestoomd
De Japanse stijl van groene thee wordt gekenmerkt door stomen, waarbij theeblaadjes binnen enkele uren na het plukken kort worden behandeld met stoomwarmte om zowel het oxidatieproces te stoppen als de rijke groene kleur van zowel de theeblaadjes als de uiteindelijke gezette thee naar voren te brengen.

Het stomen geeft een uniek een uniek smaakprofiel dat kan variëren van zoet tot plantaardig of zelfs zeewierachtig. 

Enkele populaire Japanse groene theesoorten zijn:

Sencha: dit is de populairste thee in Japanse huishoudens en restaurants, gemaakt van theebladeren die worden gestoomd en vervolgens tot dunne naalden worden gerold. Door de minimale bewerking is Sencha is een zeer natuurlijke thee
Hojicha: gemaakt van op hoog vuur geroosterde Sencha waardoor een geroosterde, nootachtige smaak ontstaat.

Genmaicha: een mengeling van Sencha en gepofte rijst, een populaire thee om bij het eten te serveren.
Matcha: In de schaduw gekweekt blad, waarna men de theebladeren tot poeder vermaalt. Matcha is de kern van de Japanse theeceremonies en is een zeer populair om mee te koken.

Is groene thee gezond?

In Azië beschouwd de traditionele geneeskunde thee als een heilzame dam tegen lichamelijke en mentale kwalen. Een hoog gehalte aan antioxidanten zorgt voor een positieve werking op het lichaam en ook hart en bloedvaten varen er wel bij als u 2 à 3 tassen per dag drinkt. Daarnaast is groene thee ook gewoon lekker! 

 • 1. Groene thee bevat gezonde bioactieve stoffen

  Groene thee zit boordevol polyfenol-antioxidanten, waaronder een catechine genaamd EGCG. Deze antioxidanten kunnen verschillende gunstige effecten hebben op de gezondheid.

  2. Groene thee kan de hersenfunctie verbeteren

  Groene thee bevat minder cafeïne dan koffie, maar voldoende om effect te hebben. Het bevat ook het aminozuur L-theanine, dat synergetisch kan werken met cafeïne om de hersenfunctie te verbeteren.

  3. Groene thee verhoogt de vetverbranding

  Groene thee kan op korte termijn de stofwisseling stimuleren en de vetverbranding verhogen, hoewel niet alle onderzoeken het hiermee eens zijn.

  4. Antioxidanten kunnen het risico op sommige vormen van kanker verlagen

  Groene thee heeft krachtige antioxidanten die kunnen beschermen tegen kanker. Meerdere studies tonen aan dat groene theedrinkers een lager risico hebben op verschillende soorten kanker.

  5. Groene thee kan de hersenen beschermen tegen veroudering

  De bioactieve stoffen in groene thee kunnen verschillende beschermende effecten hebben op de hersenen. Ze kunnen het risico op dementie, een veel voorkomende neurodegeneratieve aandoening bij oudere volwassenen, verminderen.

  6. Kan een slechte adem verminderen

  De catéchines in groene thee kunnen de groei van bacteriën in de mond remmen, waardoor het risico op een slechte adem wordt verminderd.

  7. Groene thee kan diabetes type 2 helpen voorkomen

  Sommige gecontroleerde onderzoeken tonen aan dat groene thee lichte verlagingen van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Het kan ook het risico op diabetes type 2 verlagen.

  8. Groene thee drinken kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen

  Groene thee kan het totale en LDL (slechte) cholesterol verlagen en de LDL-deeltjes beschermen tegen oxidatie. Studies tonen aan dat mensen die groene thee drinken een lager risico hebben op hart- en vaatziekten.

  9. Het drinken van groene thee kan u helpen gewicht te verliezen

  Sommige onderzoeken tonen aan dat groene thee kan leiden tot meer gewichtsverlies. Het kan bijzonder effectief zijn bij het verminderen van het gevaarlijke buikvet.

  Voor de voordelen voor de gezondheid van groene thee steunen wij op de hieronder vermelde bron 

  10 Evidence-Based Benefits of Green Tea reviewed by Atli Arnarson BSc, PhD 

Tips

Afhankelijk van de thee die je maakt kan er een andere temperatuur en tijd aanbevolen zijn. Vraag uw theeverkoper om raad.
Hier zijn alvast de basis tips  

Gebruik vers, zuiver, koud water. 
Groene thee wordt relatief kort getrokken, in niet te heet water, als het water te heet is zal je thee sneller bitter worden 
Als je geen waterkoker met temperatuurregeling hebt, laat het kokende water dan even rusten voordat je het over je groene theebladeren giet.
Bedek je tas om alle warmte erin te houden.
Groene thee moet 30 tot 60 seconden trekken voor een vroege oogst, en tot 2 a 3 minuten voor een regelmatige oogst.

Wijzelf zijn dol op de Miss Dammann mengeling met gember en aroma van citroen en passievruchten, wist je dat je deze thee ook als iced tea kan maken?

Recepten

Links

Rating: 0 sterren
0 stemmen